İmplant, ağızda eksik olan diş ya da dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen vida benzeri yapay diş köküdür. İmplant yerleştirildikten sonra üzerine sabit protez diş yerleştirilerek eksik olan dişler tamamlanır. İmplant tek diş için yapılabileceği gibi birden fazla diş için de yapılabilir. Kişinin alt\üst çene kemiğinin tamamında diş olmaması durumunda ise dört diş implant yapılarak üzerine çene kemiği boyunca çıkarılabilir yani hareketli protezler yerleştirilebilir. İmplant tedavisinin kolay ya da zor olması kişinin diş eti ve kemik yapısına göre değişiklik gösterir. Çene kemiğinin üzerinde uzun süre diş olmaması kemiği eritebileceğinden implant tedavisine ek olarak farklı uygulamaların da gerekliliği doğabileceğinden tedavi süresinin uzamasına ve zorlaşmasına neden olabilir.
Diş İmplantı Nedir?
Diş implantı uygulaması; kişinin dişlerini farklı nedenlerle kaybetmesi durumunda uygulanır. Adı her ne kadar yapay diş kökü olsa da implant tedavisi gerçekleştirildikten sonra kullanılan kaliteli titanyum yapay diş kökü çene kemiği ile kaynaşarak kendi diş kökünüz halini alır. Bu sayede kişiyi dişsizlikten kaynaklanan konuşma, yeme problemlerinden, estetik kaygılardan kurtarmış olur.
İmplant tedavisine alternatif olarak uzun yıllar köprü tedavisi yaygın olarak kullanılıyordu. Yani kaybedilen dişinin sağ ve sol yanında kalan dişler kesilerek 3 dişi kapsayan hareketli protezler kullanılabiliyordu. Ancak bu yöntem hem sağlıklı olan yan dişlere verdiği zarar hem de boş kalan çene kemiğinin zamanla erimesi gibi dezavantajları da beraberinde getirebiliyordu. Yapay diş köklerinin yaygınlaşmasıyla köprü tedavisine talep azaldı.
Diş implant tedavisinin nasıl yapılacağı çene kemiğinin kompozisyonuna ve implantın tipine göre değişir. Bununla beraber kemik iyileşmesi uzun bir zaman gerektirdiği için implant tedavisinin tamamlanması 4 ila 6 aylık bir süreyi alabilir.
*Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir, hekimin hastasını tıbbi amaçlı muayne etmesi tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.*